Vad är gänglåsning bra för?

Gängsäkring är viktigt. Det här är en metod som används flitigt på industriföretag såväl som av privatpersoner. Med gänglåsning så går det att se till att skruvar och fästelement sitter som de ska. De kommer inte lossna på grund av vibrationer då låsningen ser till att de inte kan röra på sig. Det här är ett måste för verkstadsindustrin som jobbar med maskiner som skapar kraftiga vibrationer.

Gänglåsning är en investering

Då det står en automatpress på verkstadsgolvet så kanske det inte leder till en massa oväsen och vibrationer. Moderna maskiner är gjorda för att skapa en bättre arbetsmiljö. Men det finns inga maskiner som jobbar med industriproduktion helt utan rörelser. Det är fysiskt omöjligt. Det är också därför som gänglåsning är så bra. Den kommer att se till att verktyg och maskiner klarar de stötar som kommer att uppstå.

Skruvar ska sitta fast

Skruvar är till för att hålla ihop och då måste de fortsatt sitta fast. Men en skruv är ju på ett naturligt sätt gjord för att kunna röra på sig. Det är ju så du får in den i gängan. Om skruven utsätts för ständiga vibrationer i en viss riktning så kan det leda till att den sakta men säkert lossnar. Det här kan ta flera månader, kanske år, men till sist så lossnar skruven och då blir det problematiskt.

En skruv som lossnar en aning kommer mycket snabbare att lossna helt. Då den inte sitter som den ska så får maskinen och produktionen inte det stöd som krävs. Det kan leda till produktion som försenas eller delar som inte tillverkas på rätt sätt.

Med gängsäkring som loctite så kommer skruven inte att påverkas av alla vibrationer som finns naturligt på en verkstad. Den rör inte på sig, och den kan därmed inte lossna. Gänglåsning kan appliceras redan då maskinen tillverkas. Om detta inte sker så går det att i efterhand ta hand om gängtätningen som får så stor betydelse både på kort sikt och i det långa loppet.

Vatten får inte komma in i maskinen

Det är också viktigt att skydda maskiner och produktion från vatten. Vatten kan finnas naturligt på en verkstad. Även om du inte kommer att hälla vatten över maskinen, inte ens vid städning, så kan det ta sig in via skruvar. Fästelementen ger vattnet vägen in till maskinen där det kan skada flera viktiga mekanismer.

Skruven kan ju också rosta så att den lossnar. Det här tar förvisso tid, men det är bäst att från start gardera sig mot rost med riktigt väl fungerande gänglåsning. Det här är en investering i maskinens livstid och gör det också enklare att byta ut fästelement och underhålla då det krävs.

18 Mar 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)