Komplett metallbearbetning för delar och produkter

Dagens metallbearbetning är fascinerande och en industri där Sverige har en världsledande position.

Sverige är förvisso ett land med mycket skog och det kan man förstås märka på den kärlek som finns i landet för möbler och saker som är gjorda av trä. Populärare än träföremål är nog ändå allt som görs i metall. Idag kan man få fram möbler, komponenter och färdiga produkter med metallbearbetning som ger föremål som är vackra och som erbjuder en hög slittålighet. Svenska metallverkstäder kan erbjuda de maskiner och den erfarenhet som krävs för att klara av en komplett produktionsprocess.

En produkt av metall
Det finns många produkter som görs helt eller delvis av metall. Med metallbearbetning så tar man fram saker som fästelement som ska användas då man sätter ihop olika delar för att få en färdig produkt. Det kan också handla om komplicerade delar som ska vara med i elektriska eller mekaniska produkter. Storlekar varierar. När man bygger en båt så handlar det förstås om delar som till exempel drivaxlar som kräver enorm plats och maskiner som klarar av den här typen av format. Vanligare är det att jobba med mindre format där man till exempel tar fram viktiga komponenter till bilindustrin. Vi räknar med att en färdig produkt av metall ska klara av sitt ändamål och inte rosta eller repas. Med dagens moderna teknik så tycker vi heller inte att det är konstigt med metallföremål som har monterats ihop på ett sätt som får de att se ut som en enda del, detta trots att de består av många olika komponenter.

Ytbehandlingar
Ytbehandlingar är otroligt viktiga inom metallbearbetningen och detta beror givetvis på att det är dessa som ger det utseende som man eftersöker samt den styrka som man kräver. Idag så är det ganska vanligt att man tar hand om en viktig del av ytbehandlingen redan innan produktionen med pressning, svarvning, och annat arbete kommer igång. Eftersom det kan vara alldeles för dyrt att jobba med material som aluminium och rostfritt så kan man välja att behandla plåt och stål för att få samma egenskaper. När en produkt eller del är färdig så lägger man på färg eller någon form av ytbehandling som ger en vacker yta och extra styrka. Detta gör man särskilt för delar som ska bli till möbler eller bilar. Då det handlar om komponenter som ska finnas inuti produkter så handlar ytbehandlingen mer om slitstarkhet och rostfrihet hellre än estetik. Vill du veta mer om ytbehandling? Läs mer här

Montering
Bearbetningen av metall handlar inte bara om smarta metoder som excenterpressning och datorstyrda presslinjer. Man måste också tänka på hur man ska få ihop en färdig produkt med hjälp av montering. Ofta så får man svetsa delar som tillsammans ska bilda galler och andra viktiga komponenter. Det här arbetet kan utföras manuellt eller automatiskt och det måste göras på ett professionellt sätt för att man ska behålla den kvalitet som alla räknar med. När en verkstad erbjuder metallbearbetning så kan monteringen vara en del av de tjänster som finns. Då detta inte är möjligt på plats så lägger man ut denna del på underleverantörer som är kända för att jobba på ett bra och pålitligt sätt.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)