Begagnade pressar ger kostnadseffektiva lösningar

Begagnade pressar kan vara ett smart sätt att spara kostnader och samtidigt hålla hög kvalitet vid metallbearbetning.

De maskiner som idag används till att bearbeta metall har mycket stor kapacitet och är konstruerade för att hålla länge. Ibland är det helt enkelt så att en maskin inte längre behövs då den ersätts av en nyare, eller av andra anledningar blir överflödig för en specifik industriverkstad. Detta innebär inte att dessa begagnade pressar behöver skrotas. Tvärtom är det bättre både för miljön och för alla inblandade parters plånböcker att ett annat företag köper dem.

Ett genomtänkt beslut
För det företag som är i behov av en ny press, och vill satsa på en begagnad sådan är det inte svårt att finna begagnade pressar via annonser online. Men som med allt man köper i andra hand finns alltid en viss risk. Det är viktigt att som eventuell köpare vara både kritisk och framförallt kunnig, och att ge sig ut och leta en press som man inte har någon erfarenhet av kan vara riskfyllt. Även en press som utåt sett verkar vara i gott skick kan ha dolda fel, och enda sättet att veta är att testa den. Man måste alltså ha maskinen besiktigad innan man fattar beslutet att köpa den, för båda parters skull. Även en ärlig försäljare kan ju råka ut för att pressen han har använt börjat bli sliten och att vissa delar behöver bytas ut utan hans vetskap, och det är bättre att upptäcka detta innan köpet har gått igenom.

Viktiga detaljer
Ytterligare något man måste undersöka innan man köper begagnade pressar är hur kompatibla de kommer vara med de maskiner man redan har. Dagens styrsystem förnyas hela tiden och man vill inte riskera att plötsligt ha en maskin som inte går att införliva i det styrsystem man har för de tidigare maskinerna. Dessutom ska man noga fundera över exakt vilken kostnad maskinen kommer innebära. Även en välfungerande begagnad press kan behöva mer underhåll i form av exempelvis reparationer och reservdelar som behöver ersättas, och detta kostar också. Även här behöver man veta vilka leverantörer som har rätt reservdelar till bästa pris, och dessutom hålla koll på att reservdelarna håller samma kvalitet som maskinen, och till exempel har genomgått likvärdig rostskyddsbehandling. Man vill ju inte plötsligt stå med en press som slutar fungera på grund av en rostig reservdel. Det kan också vara en fördel att endast köpa begagnade maskiner av välkända märken, eftersom det då finns ett större utbud av reservdelar.

Ekonomi och miljö
Två av de bästa anledningarna till att satsa på begagnade pressar hellre än nya är den ekonomiska aspekten, samt miljöaspekten. Dagens avancerade maskiner är inte billiga så man har allt att vinna på att investera i begagnad maskin som visserligen inte har samma glans som en splitterny maskin, men som väl underhållen kommer kunna hålla i princip lika länge. Dagens metallindustri handlar om att i så stor utsträckning som möjligt hålla kostnaderna nere och värna om miljön, och därför är det en enorm fördel om alla fungerande maskiner kan användas under hela sin livslängd istället för att hamna på en skrottipp i förtid.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)