Vikten av väl fungerande djupdragning av plåt

Objekt som har ett större djup än radie tas ofta fram med den metallbearbetningsmetod som kallas för djupdragning och som ger en jämn och fin rundad form. För att lyckas med djupdragningen så krävs det rätt så avancerad metallbearbetning där man tar stor hjälp av datoriserade maskiner som fungerar med programmering som ger exakta mått så att man får den form som man är ute efter.

Vad är djupdragning?

Djupdragningen som också kallas för djuppressning är en metod där man sträcker och tänjer plåt mellan två verktygshalvor. Man kan tänka sig en fingerborg som har en form där djupet är längre än diametern och sedan applicera detta på en rad olika föremål. Det är viktigt att man får en jämn tjocklek på metallen och att man inte får sprickor. För att lyckas med detta så måste man använda sig av ett material som är draghållfast. ´

Vad påverkar djupdragningen?

Beroende på ett materials egenskaper så kommer man att forma det på ett visst sätt. Man betänker även hur stor delen som man ska forma ska vara och hur stor kraft man kommer att pressa med. En annan sak som kommer att påverka är själva pressen som man använder för tillverkningen. Olika typer av verktyg kommer att påverka på olika sätt och det är också viktigt att man jobbar med rätt teknik för att till exempel minska på friktionen och därmed få en bättre kontrollerad värmeutveckling.

Om man inte jobbar på rätt sätt så kan det hända att materialet som ska formas istället fastnar på verktygen som pressar mot det. Det här kan ju förstöra en hel produktion så det är otroligt viktigt att man har full kontroll över vad som kommer att påverka produktionen och hur innan man sätter igång.

En snygg slutprodukt

Det är förstås också viktigt med estetik. Man vill få en produkt som ser bra ut och som är utan repor och annat som kan göra att den snabbt skadas. Då vi köper en ölburk så vill vi att den ska ha en jämn och snygg form och det får den med professionell djupdragning som utförs på rätt sätt. De plåtdelar som vi har som inredning som till exempel diskhoar ska också se bra ut och vara mycket slitstarka då de kommer att användas flitigt under flera årtionden.

Fördelar med djupdragningen

Då man djuppressar plåt så får man vissa fördelar. Processen kan innebära besparingar jämfört med andra tillverkningsmetoder. Det är också så att man här får en effektiv metod som gör att man kan jobba snabbt. Den höga kvalitet som man får på ytan är också av stor vikt och en fördel då man vill använda produkterna i miljöer där de kommer att synas. Sist men inte minst så är det så att man med djupdragning kan får färre produktionsled vilket innebär lägre kostnader och en snabbare produktion.

19 Sep 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)